SECTORUL 1: ȘCOALA LOR, VIITORUL NOSTRU

”Clase inteligente” în școli

Educația este prioritate națională a României, iar Sectorul 1 trebuie să fie un loc de bune practici pentru întreaga țară. Din această perspectivă, elevii școlilor si liceelor noastre trebuie să beneficieze de cele mai bune dotări.

În februarie, grupul PNL din Consiliul Local a cerut realizarea unui studiu de fezabilitate pentru ca în fiecare unitate de învățământ să se amenajeze laboratoare inteligente (IT&C), laboratoare de limbi străine și laboratoare de muzică. Primăria va demara din toamnă un program special pentru modernizarea acestora, astfel încât copiii din sector să aibă resurse pentru a-și atinge potențialul de învățare. 

În afara obiectelor de inventar specifice laboratoarelor, fiecare asemenea locație va avea 4-6 mese multi-touch, o tablă interactivă, un videoproiector, un server și un laptop. Mesele interactive, bazate pe tehnologia multi-touch, vor permite aplicații digitale, dezvoltate în funcție de diversitatea proiectelor didactice.

 

Susținerea programelor de tip ”școală după școală”

Pentru cea mai mare parte dintre părinți, programul de muncă nu coincide cu orarul de la școală, iar asta înseamnă costuri pentru a asigura supravegherea copilului și grija că nu ești lângă el. Primăria va susține financiar extinderea programelor de tip ”școală după școală” la toate unitățile școlare din sector, astfel încât părinții să știe că au lăsat copiii pe mâini bune. 

 

Premierea performanței

Sectorul 1 se mândrește cu unități școlare în top la nivel național și elevi premianți la olimpiade și concursuri internaționale. Cu toate acestea, bursele de performanță acordate de Primărie reprezintă doar 1,5% din bugetul local pentru educație. Ca primar voi asigura un buget anual de 1 milion de lei ca fond de premiere special, sumă care să fie alocată elevilor și profesorilor cu performanțe în educație.

 

Extinderea modelului creșei daneze și construirea de noi creșe în zonele Piața Victoriei și Henri Coandă (Băneasa)

Modelul creșei daneze și-a demonstrat fiabilitatea, creșa noastră din Mareșal Alexandru Averescu a devenit model de bune practici, iar Primăria dorește extinderea acestui tip de predare și pentru alte creșe din Sectorul 1.

Totodată, tinerii din sector trebuie sustinuți, iar planurile mele includ construcția a două noi creșe, în zona Pieței Victoriei și în zona Băneasa. În aceste cartiere nu există creșe, deși foarte mulți tineri care lucrează aici ar avea nevoie de astfel de instituții pentru a reveni mai devreme în câmpul muncii.

 

Locuri de joacă pentru toți copiii din Sectorul 1

În Sectorul 1 există încă o serie de cartiere care au nevoie de locuri de joacă. Voi demara un program de identificare a terenurilor publice disponibile, astfel încât în primul an de mandat să realizez suficiente locuri de joacă pentru fiecare cartier din Sectorul 1. Copiii noștri trebuie să beneficieze de un loc de joacă în apropierea casei lor.

De asemenea, la fiecare unitate de învățământ care are clasa 0, vom amenaja locuri de joacă pentru cei mai mici cursanți.

Locurile de joacă au nevoie și de spații amenajate pentru igiena copiilor, astfel încât părinții să nu fie nevoiți să vină de acasă cu cele necesare. Voi demara un program de dotare cu toalete inteligente și cișmele astfel încât cei mici să își poată vedea de joacă.

De multe ori, locurile de joacă ajung să fie utilizate la lăsarea serii, sau chiar și în timpul zilei, de către persoane rău-intenționate care provoacă distrugeri. Poliția Locală trebuie să își îndesească misiunile de supraveghere a acestor locuri, atât la fața locului, cât și prin sistemul video.

 

Demararea unui program de prevenție în sănătate pentru școlile din Sectorul 1

Sănătatea copiilor înseamnă siguranța viitorului nostru. Din această perspectivă, cea mai bună strategie este cea a prevenției în sănătate, desfășurată la școală. Este nevoie de înființarea în cadrul direcției de școli a unui departament special pentru cabinetele medicale școlare. Acesta va avea ca misiune acordarea asistenței medicale și a asistenței medicale stomatologice preșcolarilor și elevilor pe perioada în care aceștia se află în unitățile de învățământ din Sectorul 1. 

Primăria Sectorului 1 poate crea o bază logistică modernă, astfel încât medicii școlari să își poată desfășura munca în cele mai bune condiții și să fie atrași să se angajeze în genul acesta de cabinete. 

 

Educație și sănătate prin sport

Elevii și tinerii din Sectorul 1 au nevoie de facilități pentru a practica sportul, atât ca parte a curriculei școlare, dar și ca mod de petrecere a timpului liber. Vom asigura construirea de săli de sport la unitățile de învățământ care nu au încă un astfel de spațiu, dar și extinderea sau amenajarea terenurilor de sport la școlile și liceele care au solicitat acest lucru.

Am identificat de asemenea 5 locații unde pot fi construite bazine de înot, de care să beneficieze nu doar elevii respectivelor unități de învățământ, dar întreaga comunitate. Astfel, voi demara construcția de bazine de înot la Școala gimnazială "Sfântul Nicolae", Școala gimnazială nr. 178, Școala gimnazială nr. 179, Școala gimnazială "Alexandru Costescu" și Școala gimnazială nr. 192.